Wykonanie
Pizza ze
Szpinakiem,
Pieczarkami i
Serkiem Brie to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie
szpinaku z
serkiem brie i puszystym, przepysznym
ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu.
Ciasto: (na ok. 3
spody)25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliduża
cebula4 ząbki
czosnku400 g rozdrobnionego
szpinaku (może być mrożony)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaok. 40 g
masłasos pomidorowy,
sól,
pieprz,
czosnek (może być w proszku)kilka
pieczarekok. 100 g
mozzarelliok. 100 g
serka brieDrożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski, smarujemy górę
olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.Następnie dodajemy posiekany
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy
szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej
wody.Doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
soli,
pieprzu,
czosnku. Następnie kładziemy cienko pokrojone
pieczarki, "kleksami" wykładamy
szpinak, posypujemy startą
mozzarellą i wykładamy drobno pokrojonym
serkiem brie. Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.Wato przeczytać => Najlepsze Ciasto na Pizzę