Wykonanie
Mini Calzone ze
Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym
szpinakiem i ciągnącą się
mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Mini calzone ze
szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.
ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
oliwy (lub
oleju)łyżka
cukrułyżeczka
solifarsz:
duża
cebula350 g rozdrobnionego
szpinaku (może być mrożony)3 ząbki
czosnkuok. 40 g
masłasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaok. 150 g
mozzarelli (lub
żółtego sera np. gouda, edamskiok. 100 g
serka brie (opcjonalnie)
jajko + odrobina
mleka do posmarowania
tymianek do posypania (opcjonalnie)Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Farsz:
Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.Następnie dodajemy posiekany
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy
szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej
wody.Doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki
startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego
brie - opcjonalnie).Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym
jajkiem z ok. 2 łyżkami
mleka. Calzone możemy posypać
tymiankiem (opcjonalnie).Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia.