ßßß Cookit - przepis na Mini Calzone ze Szpinakiem

Mini Calzone ze Szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Mini Calzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.
ciasto:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
łyżka oliwy (lub oleju)
łyżka cukru
łyżeczka soli
farsz:
duża cebula
350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku
ok. 40 g masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski
ok. 100 g serka brie (opcjonalnie)
jajko + odrobina mleka do posmarowania
tymianek do posypania (opcjonalnie)
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.
Farsz:
Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie).
Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.
Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem (opcjonalnie).
Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/11/mini-calzone-ze-szpinakiem.html