Wykonanie
Pizza ze
Szpinakiem,
Kurczakiem i
Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie
szpinaku z
kurczakiem,
serem blue i puszystym, przepysznym
ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu.Ciasto: (na ok. 3
spody)
25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soli2
piersi z kurczakaduża
cebula4 ząbki
czosnku400 g rozdrobnionego
szpinaku (może być mrożony)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaok. 40 g
masłasos pomidorowy,
sól,
pieprz,
czosnek w proszkukilka
pieczarekok. 100 g
żółtego seraok. 100 g
sera pleśniowego blue
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski, smarujemy górę
olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.Następnie dodajemy posiekany
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy
szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej
wody.Doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju wraz z
przyprawami (koniecznie przez jedynie chwilę - pamiętajmy, że
mięso będzie się piekło jeszcze na pizzy i gdy je przesmażymy stanie się twarde i utraci soczystość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
soli,
pieprzu,
czosnku w proszku. Następnie kładziemy cienko pokrojone
pieczarki, kawałki
kurczaka, "kleksami" wykładamy
szpinak i posypujemy drobno pokrojonym
serem pleśniowym i
żółtym serem (lub
mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.