Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga White
Plate. Świetnie nadają się do świątecznego barszczuNa zewnątrz chrupkie, w środku mięciutkie z aromatycznym nadzieniem. Pychota!Przepis cytuję za Liską. U mnie wyszło 9 bułeczek.
Składniki :ciasto400 g
mąki pszennej,50 g
mleka w proszku,200 ml
wody,60 g miękkiego
masła,1 łyżeczka
soli,12 g świeżych
drożdży plus łyżeczka
cukru,do posmarowania:
jajko plus łyżka
wody, do posypania:
mak (użyłam białego)
Mąkę wymieszać z
mlekiem w proszku i
solą.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do
mąki. Zagnieść ciasto (dodając
masło) – będzie gladkie i sprężyste i nie powinno kleić się do rąk.Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.W tym czasie przygotować farsz:30 dag
pieczarek,1
cebula,3 łyżki
oleju,
sól i
pieprz do smaku,ok. 100 g
suszonych pomidorów (jeśli używamy zwykłych, dużych
suszonych pomidorów, należy je drobno posiekać)Farsz:
Pieczarki pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać
olej, wsypać
cebulę i zeszklić ją na małym ogniu – zajmie to ok. 10 minut. Dodać
pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i dodać
pomidory.Ostudzić.Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.Bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z łyżką
wody, posypać
makiem.Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.