Wykonanie
No i są buły z
pieczarkami na które miałam ogromną ochotę :-) u mnie farsz robił R. a ja kulałam
bułki :-)
przepis z blogu Pracownia wypieków"400 g
mąki pszennej50 g
mleka w proszku200 ml
wody60 g miękkiego
masła1 łyżeczka
soli12 g świeżych
drożdży plus łyżeczka
cukrudo posmarowania:
jajko plus łyżka
wody, do posypania:
mak (użyłam białego)
Mąkę wymieszać z
mlekiem w proszku i
solą.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do
mąki. Zagnieść ciasto - będzie gladkie i sprężyste i nie powinno kleić się do rąk.Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.W tym czasie przygotować farsz:30 dag
pieczarek1
cebula3 łyżki
olejusól i
pieprz do smakuok. 100 g
suszonych pomidorków koktajlowych (jeśli używamy zwykłych, dużych
suszonych pomidorów, należy je drobno posiekać) ( ja pominęłam )
Pieczarki pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać
olej, wsypać
cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać
pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i dodać
pomidory.Ostudzić.Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.Bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z łyżką
wody, posypać
makiem.wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane."
Piekły ze mną następujące osoby :-)Ewa SzczepińskaBernadeta z blogu Prawo do gotowania z pasjąEwa z blogu Ewa w kuchniWiosenka z blogu Eksplozja smakuIza z blogu Smaczna Pyza
Alina z blogu Ala piecze i gotujeMarzena z blogu Kulinarna Maniusia
Marta z blogu Para w kuchniJoanna z blogu Grunt to przepis