Wykonanie
Od dawna już myślałam o tych bułkach ale zawsze coś stawało mi na przeszkodzie. Wczoraj jednak to ja stawiłam czoła wszelkim przeszkodom i wreszcie je zrobiłam. Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabiało, bardzo szybko wyrosło chociaż podobno te z
masłem wolniej rosną ale pieklam jeszcze skrzydełka więc w kuchni było bardzo ciepło. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Bardzo polecam:)
ŹródłoSkładniki:400 g
mąki pszennej50 g
mleka w proszku200 ml
wody60 g miękkiego
masła1 łyżeczka
soli12 g świeżych
drożdży plus łyżeczka
cukrudo posmarowania:
jajko plus łyżka
wody, do posypania:
mak lub
sezamMąkę wymieszać z
mlekiem w proszku i
solą.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do
mąki. Zagnieść ciasto - będzie gladkie i sprężyste i nie powinno kleić się do rąk.Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.W tym czasie przygotować farsz:30 dag
pieczarek1
cebula3 łyżki
olejusól i
pieprz do smakuok. 100 g
suszonych pomidorówPieczarki pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać
olej, wsypać
cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać
pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i dodać
pomidory.Ostudzić.Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.Bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z łyżką
wody, posypać
makiem. Wstawić do nagrzanego piekranik i piec około 25 minut.Smacznego:)