Wykonanie
Witajcie, jestem. W końcu siadłam i mam chwilkę czasu. Cały weekend gdzieś latam, a to zakupy - już świąteczne powoli, prezenty i inne ważne sprawy. Dzisiaj Mikołajki, więc czas spędzony wspólnie z rodzinką i gotowanie. Przygotowuje się do jaglanego detoksu, przeczytałam już książkę, zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i dzisiaj
szykowałam sobie dania, piekłam warzywa, gotowałam
kaszę jaglaną i komosę
ryżową, zrobiłam gar zupy
pomidorowo-marchewkowej z
kaszą jaglaną.Tak więc nazbieram ciekawe i pyszne przepisy, którymi z pewnością się z
wami podzielę. Podzielę się także moimi wrażeniami podczas detoksu. Będzie zdrowo, pysznie i kolorowo. A teraz zapraszam was na smakowite buły
drożdżowe z
pieczarkami i
suszonymi pomidorami, które upiekłam wczoraj w ramach naszego Wypiekania na śniadanie. Buły są świetne, planuje takie zrobić również na święta, będą super smakowały z barszczykiem. Naprawdę warto je zrobić.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 400 g
mąki pszennej- 50 g
mleka w proszku- 200 ml
wody- 60 g miękkiego
masła- 1 łyżeczka
soli- 12 g świeżych
drożdży plus łyżeczka
cukrufarsz- 300 g
pieczarek- 1
cebula- 3 łyżki
oleju-
sól,
pieprz- 100 g
suszonych pomidorów (ja miałam z zalewy)- rozbełtane
jajko do posmarowania-
sezam biały i czarny do posypania (może być
mak)Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczką
cukru, odstawiamy na chwilkę. Do miski przesiewamy
mąkę i mieszamy ją z
mlekiem w proszku i
solą. Dodajemy
wodę z
drożdżami i miękkie
masło i wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką, w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz -
pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na
oleju, dodajemy posiekaną
cebulę i wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy posiekane
pomidory i przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Z ciasta formujemy 6 kulek i rozpłaszczamy je na placki, na środku każdego placka układamy farsz
pieczarkowy i zlepiamy, formujemy
bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze ściereczką i pozwalamy im rosnąć jeszcze 40 minut. Następnie smarujemy buły rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja pod koniec pieczenia - dosłownie trzy minuty włączyłam funkcję termoobiegu. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
Bułki wypiekałam razem z:- Bernadettą- Izą- Ewą-
Aliną- Wiosenką- Ewą- Małgosią- Martą-
Asią