ßßß Cookit - przepis na Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę.

Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę.

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na blogu ukazał się wpis o jednej z pizzerii. Dziś nie mogło zabraknąć przepisu na domową pizzę. Przepis będzie naprawdę prosty i szybki w wykonaniu, a składniki powinny być ogólnodostępne w każdym domu. Dlaczego tak myślę? No cóż, zazwyczaj robimy inną wersję pizzy, większą, pełną bogatych dodatków. Przepis na tą powstał z potrzeby chwili z dostępnych składników. Chciałam zrobić przyjemność jednemu z domowników i przygotować mu jego ulubiony fast food. Ale zważywszy na to, że niestety choroby nie ominęły mojego domu, nie mogłam wyjść do sklepu po potrzebne składniki i musiałam improwizować. Efekt? Zaskoczył nawet mnie, a co najważniejsze wywołał uśmiech na twarzy osoby, dla której przygotowałam tą pyszną domową pizzę. Spróbujcie. Pizza jest prosta w wykonaniu i naprawę smaczna, a do tego można ją przygotować tanim kosztem. Zapraszam.
Składniki: *
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
150 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
Na prosty farsz:
około 3-3 1/2 łyżki ketchupu
mała szczypta pieprzu
2 czubate łyżeczki soli ziołowej
1/2 piersi z kurczaka
około 1 1/2 łyżki masła lub innego tłuszczu do smażenia
1/2 czerwonej cebuli
3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach
* pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy, smażymy kilka minut, aż nasze kawałki kurczaka dobrze się zarumienią.
Gdy ciasto podrośnie układamy je w blaszce do tortów wysmarowanej margaryną i delikatnie ugniatamy miejsce przy miejscu, aby ciasto wypełniło całą blaszkę. Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt.
Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około 18 minut. Wyjmujemy, szybko ściągamy boki formy, a całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Znów wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut (do rozpuszczenia sera).
Podajemy od razu.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/11/Prosta-pizza-domowa-z-ziolowym-kurczakiem-Przepis.html