Wykonanie
Wczoraj na blogu ukazał się wpis o jednej z pizzerii. Dziś nie mogło zabraknąć przepisu na domową pizzę. Przepis będzie naprawdę prosty i szybki w wykonaniu, a składniki powinny być ogólnodostępne w każdym domu. Dlaczego tak myślę? No cóż, zazwyczaj robimy inną wersję pizzy, większą, pełną bogatych dodatków. Przepis na tą powstał z potrzeby chwili z dostępnych składników. Chciałam zrobić przyjemność jednemu z domowników i przygotować mu jego ulubiony fast food. Ale zważywszy na to, że niestety choroby nie ominęły mojego domu, nie mogłam wyjść do sklepu po potrzebne składniki i musiałam improwizować. Efekt? Zaskoczył nawet mnie, a co najważniejsze wywołał uśmiech na twarzy osoby, dla której przygotowałam tą pyszną domową pizzę. Spróbujcie. Pizza jest prosta w wykonaniu i naprawę smaczna, a do tego można ją przygotować tanim kosztem. Zapraszam.
Składniki: *Na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oleju3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru150 ml ciepłej
wody7 g suchych
drożdżyNa prosty farsz:około 3-3 1/2 łyżki
ketchupumała szczypta
pieprzu2 czubate łyżeczki
soli ziołowej1/2
piersi z kurczakaokoło 1 1/2 łyżki
masła lub innego tłuszczu do smażenia1/2
czerwonej cebuli3 plastry
żółtego sera starte na grubych oczkach* pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast
ketchupu sos pomidorowy.Przygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól,
cukier,
olej i suche
drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą
wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się za bardzo lepi można dodać odrobinę
mąki (! ale nie należy przesadzać z jej ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu
ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie
solą ziołową. Mieszamy, smażymy kilka minut, aż nasze kawałki
kurczaka dobrze się zarumienią.Gdy ciasto podrośnie układamy je w blaszce do
tortów wysmarowanej
margaryną i delikatnie ugniatamy miejsce przy miejscu, aby ciasto wypełniło całą blaszkę. Jeśli nie zależy nam na okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt.Na uformowaną pizzę dajemy
ketchup (lub
sos pomidorowy jeśli taki posiadamy).
Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie
pieprzem. Następnie wykładamy nasze
ziołowe kawałki
kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie
czerwoną cebulą.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około 18 minut. Wyjmujemy, szybko ściągamy boki formy, a całość posypujemy startym na grubych oczkach
serem. Znów wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut (do rozpuszczenia
sera).Podajemy od razu.Smacznego