Wykonanie
Witam Was tuż przed majówką :) ja jutro wyjeżdżam, mam nadzieję, że odpocznę i
będę miała dużo siły na te dwa ostatnie miesiące semestru :) dzisiaj mam dla Was naleśniki ze
szpinakiem, zapiekane pod kołderką z
sera żółtego :)Składniki:farsz:1 opakowanie
szpinaku Hortex6 ząbków
czosnku1/2 paczki
sera feta1 i 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejoliwa z oliwysólpieprznaleśniki:200 g
mąki2
jaja200 g
mleka200 g
wody1/2 łyżeczki sol1/2 łyżeczki
cukru20 g
masła roztopionego i ostudzonego
olej do smażenia
ser żółtyRozgrzewamy
oliwę na patelni i dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy
szpinak, kiedy
szpinak jest już miękki dodajemy,
sól,
pieprz i gałkę. Mieszamy i na koniec dodajemy
ser feta pokrojony w drobną kostkę. Mieszamy na gładką masę.W
między czasie robię ciasto na naleśniki, wrzucam wszystkie składniki do garnka i miksuję. Następnie smażę naleśniki.Kiedy wszystko mam już gotowe, smaruję naleśniki farszem i zwijam. Wkładam do posmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego i posypuję
serem. Zapiekam w piekarniku, aż
ser się rozpuści.