ßßß
 
            
         Składniki: na naleśniki:mąkajajkomlekoopcjonalnie woda gazowanatłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane) na farsz (na 4 duże naleśniki):szpinak mrożony (450g)ser feta (pól kostki tj ok 130 g)ząbek czosnkusól, pieprz na sos:mlekomasłomąkaser żółtysól, pieprz, gałka muszkatołowa (duża szczypta)Najpierw szykujemy naleśniki. Mieszamy mleko z mąką i jajkiem, można też dodać trochę wody gazowanej. Osobiście nigdy nie robię z proporcji, zawsze na tzw. oko. Mniej więcej na szklankę mąki powinno być jedno jajko, i 1,5 szklanki mleka (lub mleka z wodą gazowaną). Można dodać szczyptę soli. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej olejem lub na maśle klarowanym.Przygotowujemy farsz. Na patelni z łyżką masła rozmrażamy szpinak. Kiedy już jest ciepły i odparuje trochę wody, dodajemy pół opakowania sera (typu) feta pokrojonego w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawijamy farsz w naleśniki, i te układamy w naczyniu do zapiekania.Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mąki- robimy złocistą zasmażkę. Do niej dolewamy mleko (ok 2 szklanki). Często mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Naleśniki polewamy sosem i na wierzch ścieramy ser żółty, tak aby przykrył naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 20-25 minut.Po wyjęciu z piekarnika radzę odczekać ok 5 minut, aby sos się „związał” , a potem już tylko na talerze i …smacznego!Jeśli ktoś preferuje jeszcze mocniejszy akcent sera, można trochę startego parmezanu lub goudy dodać do gotującego się sosu beszamelowego, aż do rozpuszczenia. A na koniec tak jak w przepisie, posypać serem po wierzchu. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej czosnkowy smak, możemy spokojnie do farszu dać więcej niż jeden ząbek. Zależy to także od „siły” czosnku. Ja mam od babci z działki- ma moc- więc jeden duży ząbek wystarcza nam spokojnie.
Składniki: na naleśniki:mąkajajkomlekoopcjonalnie woda gazowanatłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane) na farsz (na 4 duże naleśniki):szpinak mrożony (450g)ser feta (pól kostki tj ok 130 g)ząbek czosnkusól, pieprz na sos:mlekomasłomąkaser żółtysól, pieprz, gałka muszkatołowa (duża szczypta)Najpierw szykujemy naleśniki. Mieszamy mleko z mąką i jajkiem, można też dodać trochę wody gazowanej. Osobiście nigdy nie robię z proporcji, zawsze na tzw. oko. Mniej więcej na szklankę mąki powinno być jedno jajko, i 1,5 szklanki mleka (lub mleka z wodą gazowaną). Można dodać szczyptę soli. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej olejem lub na maśle klarowanym.Przygotowujemy farsz. Na patelni z łyżką masła rozmrażamy szpinak. Kiedy już jest ciepły i odparuje trochę wody, dodajemy pół opakowania sera (typu) feta pokrojonego w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawijamy farsz w naleśniki, i te układamy w naczyniu do zapiekania.Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mąki- robimy złocistą zasmażkę. Do niej dolewamy mleko (ok 2 szklanki). Często mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Naleśniki polewamy sosem i na wierzch ścieramy ser żółty, tak aby przykrył naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 20-25 minut.Po wyjęciu z piekarnika radzę odczekać ok 5 minut, aby sos się „związał” , a potem już tylko na talerze i …smacznego!Jeśli ktoś preferuje jeszcze mocniejszy akcent sera, można trochę startego parmezanu lub goudy dodać do gotującego się sosu beszamelowego, aż do rozpuszczenia. A na koniec tak jak w przepisie, posypać serem po wierzchu. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej czosnkowy smak, możemy spokojnie do farszu dać więcej niż jeden ząbek. Zależy to także od „siły” czosnku. Ja mam od babci z działki- ma moc- więc jeden duży ząbek wystarcza nam spokojnie.