Wykonanie
Pyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem charakterystycznego w smaku
wędzonego łososia oraz aromatycznych
oliwek i
kaparów. Bazę pod te śródziemnomorskie składniki stanowi spód pokryty trzema
serami. Kombinacja tych wszystkich smaków tworzy niezwykłe, przepyszne połączenie, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.
Ciasto: (na ok. 3
spody)25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
solisos pomidorowy (passata)
sól,
pieprz,
oreganook. 250 g
łososia wędzonegook. 100 g
oliwekok. 30 g
kaparów (jeśli lubimy)ok. 100 g
żółtego sera (np. edamski, gouda)ok. 100 g
mozzarelliok. 100 g
serka brie lub innego pleśniowegogarść
oliwek (opcjonalnie)garść
kaparów (opcjonalnie)
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski, smarujemy górę
olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
soli i niewielką ilością
pieprzu oraz
oregano.Pizzę posypujemy startym
żółtym serem,
mozzarellą i pokrojonym w kostkę
serkiem pleśniowym.Następnie wykładamy
oliwki i
kapary (możemy także od razu wyłożyć kawałki
łososia lub ułożyć go dopiero po upieczeniu pizzy, według mnie druga opcja jest najsmaczniejsza).Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami.