Wykonanie
Pizza Hawajska to popularna pizza charakteryzująca się tradycyjnym
drożdżowym ciastem,
sosem pomidorowym i dodatkiem
szynki oraz
ananasa. Mimo, że
ananas często kojarzy się głównie z deserami - w wersji wytrawnej również smakuje wyśmienicie.
Ciasto: (na ok. 3
spody)25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
solisos pomidorowysól,
oreganook. 100 g cienko pokrojonej
szynkiok. 150 g
ananasów z puszkiok. 200 g
żółtego sera (lub
mozzarelli)
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski, smarujemy górę
olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
soli i niewielką ilością
oregano. Następnie wykładamy plastry
szynki oraz pokrojonego
ananasa, posypujemy startym
żółtym serem (lub
mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.Podajemy z dowolnymi sosami.