Wykonanie
Pyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały
łososia oraz aromatycznych
oliwek, a także
kaparów. Powiew śródziemnomorskich smaków na popularnej pizzy to połączenie, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.
Ciasto: (na ok. 3
spody)25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
solisos pomidorowysól,
pieprzok. 300 g surowego
łososiaok. 100 g
oliwekok. 30 g
kaparów (jeśli lubimy)ok. 200 g
żółtego sera (lub
mozzarelli)
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski, smarujemy górę
olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Łososia nacieramy odrobiną
soli oraz
pieprzu i podsmażamy na
maśle, na bardzo małym ogniu.
Łosoś nie musi być całkowicie usmażony.
Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że
ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony"
łosoś nie jest smaczny.
Łososia smażymy jedynie do momentu gdy
mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć na pizzy (warto przeczytać => wskazówki dotyczące smażenia
łososia).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
soli i niewielką ilością
pieprzu.Następnie wykładamy kawałki
łososia oraz
oliwki i
kapary. Posypujemy startym
żółtym serem (lub
mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.Podajemy z dowolnymi sosami.