Wykonanie
Dzisiaj przepis na dwusmakową pizzę - na ostro i łagodnie, na czerwonym i
białym sosie, dla
męża i dla mnie.CIASTOSkładniki:2 szklanki
mąkiopakowanie
drożdży suchychłyżeczka
cukrupół łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy200 ml
mlekaPrzygotowanie:Z 50 ml ciepłego
mleka,
drożdży,
cukru i 1 łyżeczki
mąki przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie
mąkę,
sól,
mleko,
oliwę i rozczyn połączyć ze sobą w misce i wyrobić na elastyczne ciasto. Jest ono dość klejące, więc można podczas wyrabiania podsypywać je - od czasu do czasu - odrobiną
mąki. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją
oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Najlepiej przykryć ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to około godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, chwile powyrabiać i podzielić na dwie części. Uformować wałkiem 2 placki i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze a najlepiej na dwóch.
NIEBOSkładniki:200 ml
śmietany 18%mała
cebula2 ząbki
czosnkupuszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym15 zielonych
oliwekstarty
żółty seroliwasól i
pieprzPrzygotowanie:Pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek zeszklić na
oliwie, zalać
śmietaną, doprawić
solą i
pieprzem. Dusić całość około 5 minut. Takim przygotowanym, wystudzonym sosem posmarować jeden z placków na pizze, dodać pokruszonego w palcach
tuńczyka,
oliwki i
ser. Niebo w gębie!PIEKŁOSkładniki:puszka
pomidorów ( mogą być i całe i w kawałkach )pół
cebuli2 ząbki
czosnkukilka plasterków
szynkipapryczka chilipapryka konserwowa4 duże
pieczarkistarty
żółty serszczypta suszonej
bazylii,
oregano i
tymiankuoliwasól i
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek zeszklić na
oliwie, dodać lekko odciśnięte
pomidory i dusić do momentu aż większość płynu wyparuje. Na końcu doprawić sos
solą,
pieprzem i
ziołami suszonymi. Wystudzonym sosem posmarować pizzę, na sosie poukładać
szynkę, pokrojone w plastry
pieczarki,
paprykę konserwową i drobniutko posiekaną
papryczką chili ( można pół - według uznania ), posypać
serem.Obie pizze należy piec w temperaturze 220 stopni, około 20 minut.
SMACZNEGO !