Wykonanie
Sobota minęła bardzo leniwie pod hasłem "jedzmy dużo i niezdrowo" ;-) W takie dni w naszym jadłospisie pojawia się ogromna, przepyszna, domowa pizza i nieskromnie dodam, że lepszej w życiu nie
jadłam! Mój sekret polega na zaciągnięciu mężczyzny do kuchni, który mocno i dobrze wyrobi
ciasto drożdżowe :-) W tym zadaniu nie ma sobie równych mój
drogi M. (cyklomaniak), który stworzył przepis na najlepsze ciasto na pizzę. Po długich pertraktacjach w końcu uległ i podzielił się ze mną skrzętnie skrywanym sekretnym przepisem ;-) A oto i on:Składniki:Ciasto:400 g
mąkipół łyżeczki
soli4 łyżeczki
przyprawy do pizzy Prymat4 łyżki
oliwy z oliwek30 g
drożdży200 ml
wody z
mlekiem (w dowolnych proporcjach)1 łyżeczka
cukruponadto:dobry
ketchup (np. hellmanns)wszystkie ulubione składniki (u nas:
ser żółty,
ser pleśniowy,
szynka,
papryka,
pieczarki,
kukurydza i ugotowane
brokuły)
sos czosnkowy:
śmietana i
majonez w proporcji 3:2, do tego
oregano,
sól i dwa wyciśnięte ząbki
czosnkuWykonanie:
mąkę,
sól,
przyprawę do pizzy wsypać do miski i wymieszać. W osobnym naczyniu przygotować zaczyn z
drożdży:
drożdże zalać letnią
wodą z
mlekiem (pół na pół) i dodać łyżeczkę
cukru. Dodać do tego
oliwę. Materiały sypkie połączyć z płynnymi. Zamieszać. Ciasto należy ugniatać ok. 15 minut. Jeśli będzie zbyt sztywne dolać
mleka lub
wody (co kto woli). Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a następnie rozwałkować ciasto i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto posmarować
ketchupem, ponakłuwać widelcem a w brzegi zawinąć plastry
sera. Następnie ułożyć przygotowane składniki, przy czym dobrze jest wysypać trochę
sera na sam spód oraz wierzch. Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220st (góra dół).
Smacznego! :-)