Wykonanie
Kto powiedział, że sobota musi być nudna?! Oto dowód, że w gotowanie to świetna zabawa :DOstatni razem z przyjaciółko-współlokatorką Ewą wpadłyśmy na pomysł zrobiena pizzy. Pomysł jest, trzeba było tylko wcielić go w życie... a, że sobota jest dniem bezzajęciowym... całą naszą energię skupiłyśmy na dzisiejszym obiedzie...Najgorzszy okazał się maraton po sklepach... strasznie wiało i o mało nas nie wywróciło... w sklepach zakupowe szaleństwo! ludzie zachowują się jak zwierzęta, przepychają, zastawiają
drogę... a same sklepy kuszą
słodyczami i świątecznymi produktami, z już zakupionymi składnikami ruszyłyśmy w
drogę powrotną... w domu odrazu zabrałyśmy się do pracy....Już nie raz robiłyśmy razem pizzę, więc każda miała już przydzielone zadanie. Ewa zajeła się wyrabianiem ciasta, a ja smażeniem i krojeniem. Jako, że studenci nie posiadają wałka do ciasta trzeba było użyć zamiennika :DObie jesteśmy zgodne co do tego, że najlepsza pizza jest na cieńkim cieście. Nasza pizza jest też całkiem dietetyczna. Bo jest i
mąka pełnoziarnista i zottarella light. Więc spokojnie można się nią zajadać.A teraz przepis
Pizza na bardzo cieńkim cieście
Ciastoszklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki pszennej1/3 kostki
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy1/2 szklanki letniej przegotowanej
wody1/2 łyżeczki
soliSos do posmarowania pizzy
koncentrat pomidorowyoregano,
bazylia,
czosnek,
majeranekDodatki
szynka drobiowa1/2 puszki
kukurydzy1
papryka6 dużych
pieczarek1 łyżeczka
oliwy1 zotarrella light
oregano i
bazyliaZrobić rozczyn z
drożdży,
cukru, połowy
wody i pozostawić do wyrośniecia przykryte szmatką (20-25min).Do
mąki dodać
sól,
oliwę, resztę
wody i wyrośnięte
drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od rąk, a jego konsystencja będzie puszysta. Piekarnik włączyć na 200C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cieńko rozwałkować i przełożyć do blaszki. Palcami zagnieść brzegi.
Pieczarki obrać i przesmażyć na łyżeczce
oliwy, dorzucić
paprykę i dusić do miękkości. Warzywa posypać odrobiną
soli i
pieprzu.W miseczce połączyć
przecier pomidorowy z
przyprawami i rozsmarować na cieście. Wyłożyć dodatki według upodobań, na sam wierzch dać pokrojony
ser i posypać
przyprawami.Piec ok. 20 min w temperaturze 200C.Można polać
ketchupem lub
sosem czosnkowym.Smacznego
Ewa zajada się już pizzą :D