Wykonanie
Tak długo się do tego zabierałam, aż w końcu upiekłam: pyszna, mięciutka włoska focaccia idealna do zimnego
piwa, sałatki, zupy, jako dobra baza na kanapki. Do focacci można dodać
mąki chlebowej, zwykłej
mąki pszennej lub częściowo pszennej z semoliną, a
cebulę można zastąpić dowolnymi, ulubionymi składnikami:
pomidorami suszonymi,
oliwkami,
bazylią itp. :)Składniki:6 szklanek
mąki pszennej2,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
soli ziołowej2 łyżki
oliwy z oliwek4 dag świeżych
drożdży3
cebulesól ziołowa (
sól,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
bazylia,
czosnek,
lubczyk)
oliwa z oliwek z
rozmarynem1. Do miski przesiewamy
mąkę z
solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy
drożdże, wlewamy
oliwę z oliwek i całość przelewamy do
mąki. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy hakiem. Jeżeli nie mamy odpowiedniego miksera, ciasto zarabiamy ręcznie, ale
mąkę i
wodę z
drożdżami dodajemy stopniowo. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
2.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, doprawiamy
solą i
rozmarynem. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na dwa prostokąty, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną
oliwą z oliwek. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 40 minut.
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy
oliwą z oliwek i posypujemy
cebulą. Focaccię pieczemy ok 25 minut w 200*C.