Wykonanie
Uwielbiam dobre
pieczywo z
oliwą. Właściwie nie potrzebuję niczego więcej. Bardzo odpowiada mi ten śródziemnomorski pomysł. Niestety, znalezienie dobrego nienapompowanego
pieczywa graniczy z cudem. Poza tym
zwykły chleb, jakoś mi nie pasuje do rwania go na kawałki i moczenia w
oliwie.Focaccie miałam okazję robić jakiś czas temu (z
rozmarynem i
oliwkami) i przypadła mi do gustu. A ta wersja, z
ziołami i
solą, tworzy coś fantastycznego. Idealnie pasuje do tego, żeby utopić ją w
oliwie i posypać
płatkami chilli. Dodatkowo można ją po prostu potraktować jak
bułkę, przekroić i naładować ulubionymi dodatkami. Jest niezrównana z
mozzarellą,
rukolą i
jajkiem na miękko. Po zjedzeniu niemal połowy z
oliwą i harrisą (pasta z
papryczek chilli) uznałam, że trzeba zrobić coś bardziej twórczego więc zabrałam ją do pracy posmarowaną pastą z
oliwek i plastrami
awokado. Kocham takie śniadania:)
Składniki:120 ml ciepłego
mleka600 g
mąki pszennej25 g
drożdży2 łyżeczki
soli (drobnej)4 łyżki
oliwy2 łyżki
ziół (użyłam świeżych-
rozmaryn,
tymianek,
bazylia,
oregano)
sól morskawodaWykonanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym
mleku i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp
mąkę,
sól,
zioła i
rozmaryn. Wymieszaj. Wlej
drożdże z
mlekiem do
mąki, dodaj
oliwę i tyle
wody aby składniki ciasta się połączyły. Zużyłam mniej więcej szklankę
wody. Trzeba wlewać ją stopniowo. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie gładkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką na ok godzinę lub gdy podwoi swoją objętość. Blachę do pieczenia (prostokątną) posmaruj
oliwą i wyłóż na nią ciasto i ponownie posmaruj
oliwą. Posyp
solą morską. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut. Obserwuj żeby się nie spiekła.Smacznego!