ßßß
Potrzebujemy (ciasto wielkości blachy od piekarnika):400 g mąki pszennej30 g drożdży1/3 szklanki wody1/3 szklanki mleka3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soliszczypta pieprzuszczypta bazylii, oregano lub innych ulubionych ziółKrok po kroku:Mleko lekko podgrzewamy i łączymy z wodą.Do miski dodajemy mąkę, pokruszone drożdże, oliwę, sól, pieprz, zioła i połowę wody z mlekiem. Zagniatamy i stopniowo w trakcie zagniatania dodajemy resztę wody z mlekiem. Ciasto początkowo będzie dosyć kleiste, ale po chwili będzie miękkie i elastyczne.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie powinno pięknie wyrosnąć.Następnie wałkujemy na ulubioną grubość i kształt. Polewamy sosem i układamy składniki.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ⁰ C przez 20 minut.Smacznego! :)