Wykonanie
Już dawno nie było u mnie
pieczywka. Focaccia chodziła mi po głowie od dłuższego czasu. W końcu
dorwałam cheddar ( pikantny, genialny
ser ), więc postanowiłam go wykorzystać. Wyszła wspaniała, momentami pikantna,
ziołowa, puszysta w środku. Szkoda, że nie udało mi się cyknąć fotki w przekroju ale na pewno jeszcze nie raz ją powtórzę więc z czasem dorzucę foteczki. Gorąco polecam. Przepis z książki " Kuchnia śródziemnomorska " Anne White.
Składniki :400 g niewzbogaconej
pszennej mąki wysokoglutenowej ( użyłam zwykłej pszennej ) + do oprószenia1 opakowanie ( 7 g ) suchych
drożdży1 i 1/2 łyżeczki miałkiej
soli1/2 łyżeczki
cukru300 ml
wody podgrzanej o temp. 52°C ( ja swojej nie mierzyłam, po prostu wlałam ciepłą
wodę )3 łyżki dobrej jakości owocowej
oliwy z oliwek ( jak ktoś ma niech użyje ja miałam tylko zwykłą
oliwę )4 łyżki drobno posiekanych świeżych
ziół ( u mnie suszone takie jak :
tymianek,
oregano - dużo i
bazylia )polenta albo
mąka kukurydziana do posypaniagruba
sól morska do posypaniadodatek ode mnie : 2 garści
cheddara startego na grubych oczkach
Mąkę,
drożdże,
sól (miałka 1/2 łyżeczki ) mieszamy w dość dużej misce. Wlewamy 2 łyżki
oliwy i
wodę, zagniatamy ciasto dosypując po mału
zioła i
ser. Kiedy już mamy dość zwartą kulę, wykładamy na oprószony blat i wyrabiamy przez ok 10 minut aż ciasto będzie miękkie ale nie klejące.Przekładamy do czystej naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Mąką kukurydzianą posypujemy blachę do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Przykrywamy tą samą miską i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrąg ok 25 cm średnicy i grubości 1 cm. Przekładamy na blachę ( ja wałkowałam na blaszy ), przykrywamy ścierką i zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Zwilżonym w wodzie palcem robimy zagłębienia w całym cieście. Rozsmarowujemy łyżkę
oliwy i posypujemy
solą morską. Pieczemy 15 minut aż będzie złota a po stuknięciu w spód wyda głuchy dźwięk.Smacznego :)