ßßß
Pyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami.Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni.Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba.Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)180 g ciepłej wody25g świeżych drożdży250 g mąki pszennej3/4 łyżeczki soli morskiej3/4 łyżeczki cukru2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka włoskich ziółDrożdże rozcieramy z cukrem.Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej drożdże.Mieszamy, aż się rozpuszczą.Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z wodą i drożdżami.Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła.Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera.Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich.Ręce smarujemy oliwą i wyjmujemy ciasto z miski i formujemy z niego kulę.Miskę również smarujemy oliwą i wkładamy do niego ciasto.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułeczki.Odkładamy je na posmarowany oliwą blat, posypujemy lekko mąką i czekamy do ponownego wyrośnięcia (ok. godziny).W tym czasie rozgrzewamy kamień.Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy je z blatu i kładziemy na rozgrzany kamień.Pieczemy o uzyskania rumianej skórki.Są prze-py-szne!Idealne do śniadania.