Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z
ziołami.Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni.Zasugerowałam się tylko formą tego
pieczywa na podanej stronie, a dopiero
potem doczytałam, że powinna
mieć jednak postać normalnego bochenka
chleba.Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)180 g ciepłej
wody25g świeżych
drożdży250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soli morskiej3/4 łyżeczki
cukru2 i 1/2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka włoskich
ziółDrożdże rozcieramy z
cukrem.Letnią
wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej
drożdże.Mieszamy, aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z
wodą i
drożdżami.Dodajemy
sól,
oliwę z oliwek oraz
zioła.Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do
ciasta drożdżowego) miksera.Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich.Ręce smarujemy
oliwą i wyjmujemy ciasto z miski i formujemy z niego kulę.Miskę również smarujemy
oliwą i wkładamy do niego ciasto.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułeczki.Odkładamy je na posmarowany
oliwą blat, posypujemy lekko
mąką i czekamy do ponownego wyrośnięcia (ok. godziny).W tym czasie rozgrzewamy kamień.Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy je z blatu i kładziemy na rozgrzany kamień.Pieczemy o uzyskania rumianej skórki.Są prze-py-szne!Idealne do śniadania.