Wykonanie
Mam nadzieję ze nie macie mi za złe,że dzielę się przepisami jakie powstały na warsztatach kulinarnych w Siedlisku Architekta. Jak większość uczestników byłam bardzo zadowolona doborem przepisów jak samym przygotowaniem.Atmosfera była na tyle wspaniała ze na bieżąco mogliśmy modyfikować przepisy.Focaccia to rodzaj włoskiego
chleba który kroimy bądź łamiemy tuz przed podaniem.Oryginalną robimy z pszenicy durum ale możemy zrobić z
mąki pszennej i też będzie pysznie. Focaccia kojarzy mi się z Toskanią, a
widoki tam są przepiękne które zapierają dech w piersiach. Kuchnia Toskańska znana jest na całym świecie,warzywa i owce dojrzewają na słońcu, ich aromat i smak jest fantastyczny. Wybierając się na wycieczkę pamiętacie o
winie jest rewelacyjne :)
Focaccia z mirabelkami jest bardzo pyszna, aromatyczna, mięciutka rozpływa się w ustach. Zapach
ziół na drugiej focaccii jest rewelacyjny.składniki1 kg
mąki600ml
wody2 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
soli100g świeżych
drożdży6 łyżek
oliwy z oliweksól morska gruboziarnistamirabelkiświeże
zioławykonanieW 400ml ciepłej
wody rozpuścić
drożdże z
cukrem i odstawić na ok 20 minut,aby
drożdże zaczęły pracować.
Woda powinna się spienić, jeśli tak się nie dzieje oznacza to,iż
drożdże nie zaczęły pracować i nalezy rozczyn zrobić jeszcze raz.
Mąkę przesiać do miski,dodać
oliwę,resztę
wody,
sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i nieklejące się do rąk ciasto( ok 10 minut mikserem z końcówką w kształcie haka.) lub ręcznieMisę z
ciastem nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości )Wyrośnięte ciasto odgazować,przełożyć na blat,rozwałkować i przełożyć na formy do pieczenia.(jeśli trzeba dodatkowo rozciągnąć palcami) Na wierzchu zrobić palcami zagłębienia na
oliwkę zioła i inne dodatki ) I odstawić do wyrośnięcia. na 30minut. Na wierzchu focacci układamy drylowane mirabelki zaś na drugiej świeże
zioła.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i piec przez około 15-10 minut