Wykonanie
Chwila oddechu i znalazłam swoje 5 minut w kuchni po długiej rozłące z piekarnikiem. Wyczarowałam dziś mięciutkie bułeczki
drożdżowe bez
jajek, bo lodówka i zapasy studentki są ubogie ;)

Składniki:- 2 szkl.
mąki- 25 g
drożdży- 3/4 łyżki
soli- 1 łyżka
oliwy- 160 ml ciepłej, ale nie gorącej
wody- łyżeczka
cukruPrzygotowanie:Wlewamy ciepłą
wodę do miski i rozpuszczamy w niej
drożdże. Dodajemy 2 łyżki
mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodajemy
cukier,
sól i resztę
mąki oraz
oliwę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy je pod ściereczką na 25 minut.Z ciasta formujemy bułeczki.Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.Smarujemy je
oliwą i posypujemy
sezamem i
słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut w 180 o C.
