Wykonanie
Pizza pieczona nieco inną techniką, tak aby była jeszcze bardziej chrupiąca.


2,5 szklanki
mąki50g
drożdży1 szklanka letniej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwyZrobić zaczyn. Do letniej
wody dodać
drożdże i
cukier, wymieszać i odstawić do rośnięcia. Kiedy zaczną rosnąć, zagnieść ciasto z
mąką,
solą i
oliwą. Odstawić na 30 minut. Z podanych składników wychodzą 2 średnie pizze. Ciasto rozwałkować i posmarować
sosem pomidorowym lub domowym
ketchupem, który nadaje się idealnie do tego. Wyłożyć ulubione składniki (u mnie
papryka,
pieczarki,
cebula,
szynka,
zioła) i posypać
serem. Piekarnik nagrzać do 230-250 stopni i włożyć do niego pustą blachę, aby się nagrzała. Kiedy się nagrzeje wyjąć ostrożnie blachę i zsunąć surową pizzę na nią. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Bardzo lubię świeże
pomidory na pizzy więc ułożyłam na wierzchu razem z
bazylią.

