Wykonanie
Pokazywałam Wam ostatnio przepisy na humus i pastę z pieczonej
papryki. Oczywiście można je zajadać przy pomocy świeżych warzyw, czy nachosów, ale warto przygotować do nich
chlebki naan.Przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy. Jedyny wysiłek to szybkie zagniecenie ciasta, no i cierpliwe czekanie aż ciasto wyrośnie.Efekt jest naprawdę dobry, zwłaszcza jeśli przygotujecie je w ostatniej chwili i podacie jeszcze ciepłe. J
Składniki:200g
mąki (u mnie mieszanka orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej)150ml ciepłej
wodyŁyżeczka świeżych
drożdżyŁyżeczka
cukruŁyżeczka
oliwyŁyżeczka
soliZ
drożdży,
wody i
cukru robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do spienienia. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy. Dzielimy na 8 części, z każdej robimy placek o grubości jednego centymetra. Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, obracając je w połowie czasu pieczenia.Smacznego!