Wykonanie
Wcześniej zawsze widywałem je w sklepach czy na różnych blogach kulinarnych. Nigdy nie sądziłem, że można je przygotować w domu i żeby wyglądem i smakiem przypominały te ze sklepu.Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie dłuższego czasu, ale warto czekać gdyż paluszki wychodzą chrupiące i smaczne.Dziś zrobiłem przepis podstawowy z ciasta na pizze ale myślę, że można dodać inne składniki takie jak np
czosnek.Składniki:- 2 szklanki
mąki- pół łyżeczki
soli- pół łyżeczki
cukru- 1.5 łyżeczki suchych
drożdży- 4 łyżeczki
oliwy- pół szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki
oliwy i
wodę. Wyrabiamy ciasto, smarujemy
oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1.5 godzinyPo tym czasie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy. Za pomocą noża wycinamy paski o grubości 1 cm i każdy pasek delikatnie rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
oliwą za pomocą pędzelka. Posypujemy
solą i innymi dodatkami np suszoną
bazylią,
oregano czy
rozmarynem.Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.