ßßß Cookit - przepis na Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"
Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.
SKŁADNIKI: na blaszkę ok. 23-30
mąka pszenna 550g (plus do podsypania)
woda letnia 450 ml
50 ml oliwy plus do posmarowania ciasta
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczkę
sól morska 1,5 łyżeczki
sól różowa do posypania ciasta (może być też morska)
tymianek 3 gałazki
oregano 2 gałązki
pomidorki koktajlowe ok 16 szt
SPOSÓB WYKONANIA:
- w misce mieszamy 250 ml letniej wody z drożdżami i cukrem dokładnie je rozpuszczamy i pozostawiamy na ok. 5 min.
- po tym czasie dodajemy resztę wody, sól , oliwę i część mąki mieszamy drewnianą łyżką, powoli dodajemy kolejne części mąki i wyrabiamy na sprężyste i gładkie ciasto
- będzie dość klejące, ale spokojnie wyrośnie( możemy podsypać mąką przy wyrabianiu)
- wkładamy ciasto do miski, delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
- po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni
- wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uderzamy pięścią aby odgazować ciasto
- pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 15 min, aby sobie odpoczęło i lekko podrosło
- po tym czasie na cieście układamy pomidorki koktajlowe, posypujemy naszymi ulubionymi ziołami ja użyłam tymianku i oregano ale równie pyszne jest też rozmaryn
- smaruję oliwą i posypuje solą różową gruboziarnistą
- wkładam do piekarnika na 25-30 minut
- upieczone studzę na kratce
- można zajadać :) z oliwą
- lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :)
- aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/03/focaccia-z-pomidorkami-koktajlowymi-i.html