Wykonanie
Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj
drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego
pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z
pomidorkami koktajlowymi oraz
ziołami, pachnącym
rozmarynem,
tymiankiem czy
oregano oczywiście w towarzystwie
soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną
oliwą zaspokoi najbardziej wymagające
kubki smakowe.
SKŁADNIKI: na blaszkę ok. 23-30
mąka pszenna 550g (plus do podsypania)
woda letnia 450 ml50 ml
oliwy plus do posmarowania ciasta
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczkę
sól morska 1,5 łyżeczki
sól różowa do posypania ciasta (może być też morska)
tymianek 3 gałazki
oregano 2 gałązki
pomidorki koktajlowe ok 16 sztSPOSÓB WYKONANIA:
- w misce mieszamy 250 ml letniej
wody z
drożdżami i
cukrem dokładnie je rozpuszczamy i pozostawiamy na ok. 5 min.- po tym czasie dodajemy resztę
wody,
sól ,
oliwę i część
mąki mieszamy drewnianą łyżką, powoli dodajemy kolejne części
mąki i wyrabiamy na sprężyste i gładkie ciasto- będzie dość klejące, ale spokojnie wyrośnie( możemy podsypać
mąką przy wyrabianiu)- wkładamy ciasto do miski, delikatnie smarujemy
oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia- po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni- wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uderzamy pięścią aby odgazować ciasto- pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 15 min, aby sobie odpoczęło i lekko podrosło- po tym czasie na cieście układamy
pomidorki koktajlowe, posypujemy naszymi ulubionymi
ziołami ja użyłam
tymianku i
oregano ale równie pyszne jest też
rozmaryn- smaruję
oliwą i posypuje
solą różową gruboziarnistą- wkładam do piekarnika na 25-30 minut- upieczone studzę na kratce- można zajadać :) z
oliwą- lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :)
- aby odświeżyć
ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko
wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minutSmacznego