Wykonanie
Focaccia to rodzaj włoskiego
pieczywa, przepis na ciasto pochodzi z tej strony . Nie lubię dodatków, które najczęściej pojawiają się na focacci (
rozmaryn,
oliwki,
suszone pomidory), dodałam więc moje ulubione
zioła. Powstała również druga wersja, o której później :)Składniki:ciasto:320 g
mąki pszennej200 ml ciepłej
wody + kilka łyżek12 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekdodatkowo:1-2 łyżki
oliwy1-2 łyżki ciepłej
wodytymianek (dużo)
oregano (trochę)
lubczyk (odrobina)
sólDo ciepłej
wody dodać
oliwę,
sól,
cukier i połowę
mąki.
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami
wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą
mąkę, aż zacznie odchodzić od ręki (zacznie jest tu dobrym określeniem, ciasto różni się od tego na pizzę, jest bardziej klejące). Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę i obtoczyć w kilku łyżkach
oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać
oliwą i ciepłą
wodą, zrobić palcami wgłębiania. Wierzch posypać dużą ilością
tymianku,
oregano,
lubczykiem i
solą. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut - tak podaje oryginalny przepis, mój piekarnik nie jest taki szybki i trwało to zdecydowanie dłużej. Do pieczenia użyłam formy do pizzy o średnicy 30 cm. Niestety do zdjęcia uchował się tylko ten kawałek :).Koszt: ok. 3 , 5 złOrganizator: Magdalena