ßßß Cookit - przepis na Focaccia z oliwkami i ziołami

Focaccia z oliwkami i ziołami

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia”. Focaccię podaje się ciepłą jako dodatek do sałatki, zupy lub na przekąskę do drinków.
Składniki :
25 g drożdży
400 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
100 ml posiekanych ziół (np. bazylii, rozmarynu, tymianku,)
ok 1 litra (wg przelicznika z książki 570g) mąki pszennej
Do dekoracji:
15 sztuk zielonych oliwek bez pestek
15 sztukczarnych oliwek bez pestek
2 łyż. stołowe oliwy z oliwek
sól gruboziarnista
Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski. Wodę podgrzać do temperatury 37 st C. Drożdże zalać małą ilością wody i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę wody, oliwę, sól, zioła i prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto, ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Oliwki grubo posiekać (ja nie siekałam). Rozpłaszczyc ciasto na nasmarowanej oliwą blasze do pieczenia 30 cm x 40 cm. Zrobić palcem wgłębienia w cieście. We wgłębieniach umieścić oliwki, posmarować ciasto oliwą i posypać solą.
Piec w środkowej części piekarnika w temp. 250 st C przez 15 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=508