ßßß
Składniki :25 g drożdży400 ml wody50 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka soli100 ml posiekanych ziół (np. bazylii, rozmarynu, tymianku,)ok 1 litra (wg przelicznika z książki 570g) mąki pszennejDo dekoracji:15 sztuk zielonych oliwek bez pestek15 sztukczarnych oliwek bez pestek2 łyż. stołowe oliwy z oliweksól gruboziarnistaWykonanie :Drożdże pokruszyć do miski. Wodę podgrzać do temperatury 37 st C. Drożdże zalać małą ilością wody i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę wody, oliwę, sól, zioła i prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto, ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.Oliwki grubo posiekać (ja nie siekałam). Rozpłaszczyc ciasto na nasmarowanej oliwą blasze do pieczenia 30 cm x 40 cm. Zrobić palcem wgłębienia w cieście. We wgłębieniach umieścić oliwki, posmarować ciasto oliwą i posypać solą.Piec w środkowej części piekarnika w temp. 250 st C przez 15 minut.