Wykonanie
Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia”. Focaccię podaje się ciepłą jako dodatek do sałatki, zupy lub na przekąskę do
drinków.
Składniki :25 g
drożdży400 ml
wody50 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli100 ml posiekanych
ziół (np.
bazylii,
rozmarynu,
tymianku,)ok 1 litra (wg przelicznika z książki 570g)
mąki pszennejDo dekoracji:15 sztuk zielonych
oliwek bez pestek15 sztukczarnych
oliwek bez pestek2 łyż. stołowe
oliwy z oliweksól gruboziarnistaWykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski.
Wodę podgrzać do temperatury 37 st C.
Drożdże zalać małą ilością
wody i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę
wody,
oliwę,
sól,
zioła i prawie całą
mąkę. Wyrobić ciasto, ręcznie lub w maszynie do pieczenia
chleba, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Oliwki grubo posiekać (ja nie siekałam). Rozpłaszczyc ciasto na nasmarowanej
oliwą blasze do pieczenia 30 cm x 40 cm. Zrobić palcem wgłębienia w cieście. We wgłębieniach umieścić
oliwki, posmarować ciasto
oliwą i posypać
solą.Piec w środkowej części piekarnika w temp. 250 st C przez 15 minut.