Wykonanie
Uwielbiam dobre
pieczywo z dobrą
oliwą. Właściwie nie potrzebuję niczego więcej. Bardzo odpowiada mi to połączenie. Niestety znalezienie dobrego nienapompowanego
pieczywa graniczy z cudem. Poza tym
zwykły chleb jakoś mi nie pasuje do rwania go na kawałki i moczenia w
oliwie.Foccacie miałam okazję robić jakiś czas temu i przypadła mi do gustu. Z
ziołami i
solą tworzy coś fantastycznego. Idealnie pasuje do tego żeby utopić ją w
oliwie i posypać
płatkami chilli. Dodatkowo można ją po prostu potraktować jak
bułkę, przekroić i naładować ulubionymi dodatkami. Jest niezrównana z
mozzarellą,
rukolą i
jajkiem na miękko. Po zjedzeniu niemal połowy z
oliwą i harrisą (pasta z
papryczek chilli) uznałam że trzeba zrobić coś bardziej twórczego więc zabrałam ją do pracy posmarowaną pastą z
oliwek i plastrami
awokado. Kocham takie śniadania..Wprowadzają mnie w dobry nastrój od rana:)
Składniki:120 ml ciepłego
mleka600 g
mąki pszennej25 g
drożdży2 łyżeczki
soli (drobnej)4 łyżki
oliwy2 łyżki
ziół prowansalskich (można użyć ulubionych
ziół)2 łyżeczki
rozmarynusól morskawodaWykonanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym
mleku i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp
mąkę,
sól,
zioła i
rozmaryn. Wymieszaj. Wlej
drożdże z
mlekiem do
mąki, dodaj
oliwę i tyle
wody aby składniki ciasta się połączyły. Zużyłam mniej więcej szklankę
wody. Trzeba wlewać ją stopniowo. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie gładkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką na ok godzinę lub gdy podwoi swoją objętość. Blachę do pieczenia (prostokątną) posmaruj
oliwą i wyłóż na nią ciasto i ponownie posmaruj
oliwą. Posyp
rozmarynem i
solą morską.Smacznego!