Wykonanie
Czy można coś zarzucić kuchni włoskiej? Do tej
pory uważałam, że absolutnie nie, jednak podczas mojego pobytu we Włoszech przekonałam się, że jednak mały mankament by się znalazł. Włoski
chleb... Jak wiecie naprawdę rzadko jadam
chleb, więc nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale jak
pieczywo nie zachęca nawet wyglądem to coś tu jest nie tak. W miejscowości, w której się zatrzymaliśmy ciężko było dostać świeże
pieczywo niezapakowane w folię, które nie przypominało cegły. O
bułki także było ciężko. Na szczęście mają foccacię :) We Włoszech
jadłam ją w tradycyjnej wersji z
solą i dużą ilością domowej
oliwy, a dziś proponuję Wam foccacię z
pomidorkami koktajlowymi :) Smakuje wyśmienicie :)
300 ml ciepłej
wody25g świeżych
drożdży1,5 łyżki
cukru4 łyżki
oliwy z oliwek500 g
mąki pszennej2,25 łyżeczki
soli morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej
soli)
pomidorki koktajlowe
zioła prowansalskiePrzygotuj zaczyn - w miseczce wymieszaj rozkruszone
drożdże z
cukrem, łyżką
mąki i 3 łyżkami ciepłej
wody. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.Do dużej miski przesiej pozostałą
mąkę, dodaj szczyptę
soli i 3 łyżki
ziół prowansalskich. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodaj go do miski z
mąką, wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj powoli
wodę z
oliwą. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce.Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je równomiernie, tak aby przybrało kształt koła. Ponownie odstaw na 20 minut. Teraz natłuść ciasto z góry
oliwą, ponakłuwaj widelcem i powciskaj w nie
pomidorki koktajlowe. Całość posyp
solą i
ziołami prowansalskimi.Piecz ok. 25 minut. Podawaj ciepłą z
oliwą. Smacznego :)