Wykonanie
Dziś u nas na
śniadaniowym stole gości kolejne odkrycie
chlebowe :)
chleb z
suszonymi pomidorami bez wyrabiania . Nie licząc 2 godzinnego leżakowania,
chleb przygotujecie w 15 minut. A uwierzcie mi, że efekt, przejdzie wasz najśmielsze oczekiwania :) bo chlebek jest taki jak trzeba. Inspirację na ten
chleb zaczerpnęłam ze strony, do której link znajdziecie tutaj . Dokonałam drobnej modyfikacji i mam swój pyszny chlebek z włoskim akcentem. :)Składniki:400 g
mąki pszennej7 g
drożdży suchych1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru350 mililitrów ciepłej
wody (temperatura
wody jest ważna, nie może być gorąca ani zimna, bo inaczej "zabije"
drożdże)1 łyżka
oliwy tej w której były
suszone pomidory6 plastrów
suszonych pomidorów z zalewyPrzygotowanie:1.
Pomidory pokroić na drobne kawałki.2. Skłądniki sypkie:
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier włożyć do jednej miski i wymieszać.3. Dodać do nich pokrojone
suszone pomidory,
oliwę i
wodę i wymieszać drewanianą łyżką do połączenia składników.4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce (okolice kaloryfera - jednak nie przy samym kaloryferze) do wyrośnięcia.5. Pod koniec rośnięcia ciasta włączyć piekarnik, wstawić do niego naczynie żaroodporne (ważne, żeby miało przykrywkę!!!) i ustawić temperaturę 245°C, grzanie góra - dół.5. Po upływie tego czasu ciasto wymieszać łyżką, w celu odgazowania,by znowu opadło i gdy piekarnik i naczynie będą już gorące przelać ciasto do naczynia, pomagając sobie łyżką.6.
Chleb piec pierwsze 5 minut bez przykrycia, następnie kolejne 25 minut z pokrywką. Po upływie 25 minut pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Mniej więcej w połowie ostatniego czasu pieczenia przykrywamy naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby
chleb na wierzchu nie szcierniał.7. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić tak
chleb około 10 minut.Po tym czasie
chleb wyjąć i studzić na kratce.Chlebek jest pyszny, najlepiej kroi się drugiego dnia. Około 3 dni zachowa swoją świeżość, ale u nas jak mam być szczera znika od razu. Idealny jako dodatek do past, kremowych zup. A najpyszniejszy saute lub w towarzystwie samego
masła :)Polecam i życzę Wam smacznego :)