Wykonanie
czas:przygotowanie 20 minwyrastanie 12 godzinpieczenie 60 minIlość2 bochenkiSkładniki na Bigę ( typowy włoski zaczyn)150g
mąki pszennej30g
drożdży120ml ciepłej
wodyskładniki na ciasto:300g
mąki pszennej150ml letniej
wody30g
drożdży1 łyżeczka
soli5 łyżek
oliwyprzyprawy :
czosnek,
bazylia,
oregano,
rozmaryn,
tymianekdrobno posiekane
suszone pomidoryPrzygotowanie:Wmieszać składniki na Bigę aż utworzy gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.Po tym czasie wymieszać
drożdże z
wodą dodać do Bigi, wymieszać ,dodać
mąkę,
sól,
przyprawy i
oliwę, dokładnie wyrobić ciasto. Uformować 2 podłużne bochenki położyć na blachę i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Ciasto bardzo rośnie.Piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok.20 min