Wykonanie
Przepis na ten
chleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych
drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do
chlebka domowy
smalec [ przepis też będzie]..i
ogórki małosolne.. ..pycha...
650 gram
mąki pszennej2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy425 ml ciepłej
wody25 g
drożdży świeżych
Drożdże , 2 łyżki
mąki i 0,5 szkl.
wody wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać
mąkę,
sól oraz
oliwę i wyrobić ciasto, stopniowo dodawać
wodę. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwinąć do środka. Ułożyć
chleb na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Naciąć i wstawić do piekarnika.
Chleb piec około 55 minut w 180 stopniach.