Wykonanie
Kolejny przepis z encyklopedii
chleba. Bułeczki przepyszne a do tego mnóstwo zabawy przy pieczeniu. Nigdy wcześniej nie mierzyłam swoich wypieków a tutaj a jakże. Zamiast wymyślnych kształtów opisanych w przepisie można upiec najzwyklejsze bułeczki (ja kilka takich zrobiłam).
Składniki:450 g
mąki pszennej2 łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży250 ml letniej
wody60 ml
oliwy extra virgin (+ więcej do posmarowania)Wykonanie:Wymieszać
sól i
mąkę w dużej misce i zrobić wgłębienie po środku. W kubku rozmieszać
drożdże z połową
wody, a
potem dodać pozostałą
wodę. Wlać miksturę do
mąki, dodać
oliwy i wymieszać. Wyłożyć ciasto na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć lekko naoliwioną folią samoprzylepną. Odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną
mąką powierzchnię i nacisnąć. Podzielić na 12 równych części i uformować w bułeczki.Tavalli (
obwarzanki lub coś w tym rodzaju): rozwałkować ciasto na kawałek o wymiarach 30 x 4 cm. Zwijać każdą część w luźną spiralę i połączyć końce. Ułożyć na naoliwionej blaszce w dużych odstępach. Posmarować
oliwą i przykryć lekko naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.Filoncini (bułeczki w kształcie palca): spłaszczyć każdy kawałek ciasta w kształt owalu i rozwałkować na długość 23 cm bez zmieniania kształtu. Następnie rozciągnąć ciasto na 10 cm z jednej strony a z drugiej na 5 cm. Zwijać zaczynając od szerszego końca. Rozciągnąć przy pomocy palców do długości 20-23 cm i przeciąć na pół. Ułożyć na naoliwionej blaszce w dużych odstępach. Posmarować
oliwą i przykryć lekko naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.Carciofi: Każdy kawałek uformować w kulę. Ułożyć na naoliwionej blaszce w dużych odstępach. Posmarować
oliwą i przykryć lekko naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. W
między czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Używając nożyczek ponacinać bułeczki dookoła.Piec przez 15 minut (ja piekłam trochę dłużej) i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.Smacznego/wydrukuj przepis/