ßßß
To już druga, po tej ze szpinakiem, długo wyrastająca ciabatta, więc pamiętajcie, iż potrzebuje przeszło 8 godzin!Gwarantuję Wam, że warto ;-).Zapraszam!Składniki:250 g mąki pszennej50 g mąki żytniej200 ml ciepłej wody1,5 łyżeczki soli2 łyżki oliwy1 łyżeczka suchych drożdży10 suszonych pomidorówWykonanie: Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.Odmierzamy mąki, dodajemy sól, drożdże.Pomidory kroimy w niewielkie paski ewentualnie w kostkę.Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo wodę, oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie mąką i formujemy z niej grubą bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.
Pozostawiamy ją jeszcze na 1 , 5 godziny pod przykryciem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.Smacznego!