ßßß
Ciasto na ciabattę jest bardzo podobne jak te na Calzone, czyli proste i pyszne! :)
Skład:400 g mąki pszennej200 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki instant300 g chłodnej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka solioliwa+ dodatki (pomidorku cherry, pomidory suszone, oliwki, itp)
Przygotowanie:Do mąki dodajemy sól, cukier i drożdże, a następnie wlewamy wodę i mieszamy do połączenia się składników. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (u nas 250 stopni). Wyrośnięte ciasto mieszamy z dodatkami (my do jednej dodałyśmy suszone pomidory, a do drugiej czarne oliwki) i oprószamy mąką, po czym dzielimy na kilka części i układamy na wysmarowanej oliwą blasze. Z wierzchu smarujemy je jeszcze oliwą. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (aż się pięknie zarumienią)
Smacznego! :)