Wykonanie
Ciasto na ciabattę jest bardzo podobne jak te na Calzone, czyli proste i pyszne! :)
Skład:400 g
mąki pszennej200 g świeżych
drożdży lub 1,5 łyżeczki instant300 g chłodnej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solioliwa+ dodatki (
pomidorku cherry,
pomidory suszone,
oliwki, itp)
Przygotowanie:Do
mąki dodajemy
sól,
cukier i
drożdże, a następnie wlewamy
wodę i mieszamy do połączenia się składników. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (u nas 250 stopni). Wyrośnięte ciasto mieszamy z dodatkami (my do jednej dodałyśmy
suszone pomidory, a do drugiej
czarne oliwki) i oprószamy
mąką, po czym dzielimy na kilka części i układamy na wysmarowanej
oliwą blasze. Z wierzchu smarujemy je jeszcze
oliwą. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (aż się pięknie zarumienią)
Smacznego! :)