Wykonanie
Od razu się przyznam, że nie ja wpadłam na pomysł tych bułeczek. Przepis wyszukany przez znajomą „forumowiczkę” o tutaj . Szukałam jakiś czas temu przepisu na szybkie ale nietypowe bułeczki. Takie żeby nadawały się na kanapki ale były inne od
kajzerek czy ciabatty…Dzięki dodatkowi
ziół i
oliwek śniadanie staję się nietypowe. Wystarczy
biały ser,
ogórek i świeżo mielony
pieprz. Z powodzeniem nadają się również w wersji zgrillowanej panini.I od razu muszę się pochwalić. Kupiłam książkę „Ujęcia ze smakiem”. I normalnie zauroczyłam się. Czytając recenzje na innych blogach bardzo długo wahałam się czy się na nią zdecydować. Jako takie pojęcie o fotografii mam. Kolejny poradnik z
serii „głębia ostrości to…” jest mi więc zbędny. Jednak w chwili słabości postanowiłam ją zamówić w Empik.com . I wiecie co? Kompletnie nie żałuję. W drodze powrotnej przeczytałam prawie połowę a po dojściu do domu usiadłam i jednym tchem ją dokończyłam. Jest świetna! Niewiele nowego mogłam się dowiedzieć o fotografii, jednak to w jaki sposób tam jest opisana nawet najmniejsza błahostka (nawet ta nieszczęsna głębia ostrości) sprawiło, że ta książka mnie pochłonęła całkowicie. Właściwie nawet wchłonęła…Ja również pod wpływem tej pasji wyczytanej pomiędzy wierszami postanowiłam dać z siebie 200% procent normy. Poeksperymentować. Odkurzyć stary sprzęt. Przydałby się jakiś nowy sprzęt ale
póki co musi mi wystarczyć mój dość mocno wysłużony Nikon.Komentarze jak zawsze mile widziane
Składniki na 12 bułeczek (przepis zmodyfikowałam po swojemu):600g
mąki pszennej300ml
wody letniej20g
drożdży1 łyżeczka
soli (ja dałam 3/4 łyżeczki
soli morskiej)1/2 łyżeczki
cukru80g
oliwek1,5 łyżki
oliwyDrożdże rozpuszczamy w wodzie z
cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Jeżeli lepi się do palców można dodać nieco więcej
mąki. Chodzi o to, żeby nie było ani za „suche” ani za „płynne”. Ja wyrabiałam w maszynie do
chleba (standardowo – funkcja
makaron). Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formujemy
bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na około 10-15 min. Pieczemy w 200’C przez 30 minut.