Wykonanie
Uzależniłam się od pieczenia
chleba. Nie ma nic pyszniejszego niż
pieczywo z domowej piekarni, uwierzcie. :) Dziś na śniadanie testujemy smak
chleba pieczonego z dodatkiem
oliwek. Polecam Wam tę propozycję, bo
chleb pyszny a zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia cudny :)Składniki:400 g
mąki pszennej7 g
drożdży suchych1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru350 mililitrów ciepłej
wody (temperatura
wody jest ważna, nie może być gorąca ani zimna, bo inaczej "zabije"
drożdże)1 łyżka
oliwy z oliwek9
oliwekPrzygotowanie:1.
Oliwki pokroić w plasterki.2. Skłądniki sypkie:
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier włożyć do jednej miski i wymieszać.3. Dodać do nich pokrojone suszone
oliwki,
oliwę z oliwek i
wodę i wymieszać drewanianą łyżką do połączenia składników.4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce (okolice kaloryfera - jednak nie przy samym kaloryferze) do wyrośnięcia.5. Pod koniec rośnięcia ciasta włączyć piekarnik, wstawić do niego naczynie żaroodporne (ważne, żeby miało przykrywkę!!!) i ustawić temperaturę 245°C, grzanie góra - dół.5. Po upływie tego czasu ciasto wymieszać łyżką, w celu odgazowania,by znowu opadło i gdy piekarnik i naczynie będą już gorące przelać ciasto do naczynia, pomagając sobie łyżką.6.
Chleb piec pierwsze 5 minut bez przykrycia, następnie kolejne 25 minut z pokrywką. Po upływie 25 minut pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Mniej więcej w połowie ostatniego czasu pieczenia przykrywamy naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby
chleb na wierzchu nie szcierniał.7. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić tak
chleb około 10 minut. Po tym czasie
chleb wyjąć i studzić na kratce.Chlebek jest idealny. Cudownie pasuje jako dodatek do
twarożku z
oliwkami i
czosnkiem. Lub po prostu z samym
masłem.PolecamI życzę Wam smacznych wypieków :)