Wykonanie
            
Uzależniłam się od pieczenia 
chleba. Nie ma nic pyszniejszego niż 
pieczywo z domowej piekarni, uwierzcie. :) Dziś na śniadanie testujemy smak 
chleba pieczonego z dodatkiem 
oliwek. Polecam Wam tę propozycję, bo 
chleb pyszny a zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia cudny :)Składniki:400 g 
mąki pszennej7 g 
drożdży suchych1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka 
cukru350 mililitrów ciepłej 
wody (temperatura 
wody jest ważna, nie może być gorąca ani zimna, bo inaczej "zabije" 
drożdże)1 łyżka 
oliwy z oliwek9 
oliwekPrzygotowanie:1. 
Oliwki pokroić w plasterki.2. Skłądniki sypkie: 
mąkę, 
drożdże,
sól i 
cukier włożyć do jednej miski i wymieszać.3. Dodać do nich pokrojone suszone 
oliwki, 
oliwę z oliwek i 
wodę i wymieszać drewanianą łyżką do połączenia składników.4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce (okolice kaloryfera - jednak nie przy samym kaloryferze) do wyrośnięcia.5. Pod koniec rośnięcia ciasta włączyć piekarnik, wstawić do niego naczynie żaroodporne (ważne, żeby miało przykrywkę!!!) i ustawić temperaturę 245°C, grzanie góra - dół.5. Po upływie tego czasu ciasto wymieszać łyżką, w celu odgazowania,by znowu opadło i gdy piekarnik i naczynie będą już gorące przelać ciasto do naczynia, pomagając sobie łyżką.6. 
Chleb piec pierwsze 5 minut bez przykrycia, następnie kolejne 25 minut z pokrywką. Po upływie 25 minut pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Mniej więcej w połowie ostatniego czasu pieczenia przykrywamy naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby 
chleb na wierzchu nie szcierniał.7. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić tak 
chleb około 10 minut. Po tym czasie 
chleb wyjąć i studzić na kratce.Chlebek jest idealny. Cudownie pasuje jako dodatek do 
twarożku z 
oliwkami i 
czosnkiem. Lub po prostu z samym 
masłem.PolecamI życzę Wam smacznych wypieków :)
