Wykonanie
Oto w miarę szybki i łatwy przepis na pyszne, chrupiące
bagietki.
Składniki:700 g
mąki pszennej25 g
drożdżyoliwacukiersólWykonanie:Przygotować zaczyn :
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej
wody ze szczyptą
cukru, dodać do roztworu ok 60 g
mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut(aż podwoi objętość)Do misy wsypać resztę
mąki dodać 2-3 łyżeczki
soli wymieszać i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dodając powoli ciepłą
wodę w takiej ilości aby ciasto było dość luźne. Miskę wysmarować
oliwą i włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części lekko zagniatamy, formujemy wałki i robimy lekkie nacięcia, odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku w temp. 220 stopni.Warto zrobić w piekarniku "łaźnię parową" na dno piekarnika dajemy blaszkę i gdy jest rozgrzana wlewamy do niej
wodę.