ßßß Cookit - przepis na Mini pizze – pizzerinki z parowanym kurczakiem i brukselką

Mini pizze – pizzerinki z parowanym kurczakiem i brukselką

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Parowanie to świetny sposób gotowania dla osób dbających o linię, ale nie tylko, dziś postaram się Wam udowodnić, że jest to świetny sposób na przygotowanie pysznych dań dla smakoszy, mój antyfan zdrowego żywienia K. zajadał się tak przygotowanymi pizzerinkami z parowanym kurczakiem w pikantnej otoczce, że ho ho :) także myślę, że Wam też będą smakowały.
Ciasto:
330 g mąki chlebowej
220 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
Kurczak:
300 g filetu z kurczaka
2 łyżki oliwy
3 łyżki przyprawy do shoarmy czerwonej
dodatkowo:
200 g startego sera żółtego wędzonego light
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka bazylii i oregano
200 g brukselki
150 g szynki z filetu z kurczaka
300 ml słoik marynowanej papryki
Przygotowanie:
Kurczak: z oliwy i przyprawy robimy pastę, nacieramy nią mięso i odstawiamy do lodówki.
Ciasto:Do mąki z solą i cukrem wkruszamy drożdże, zalewamy ciepła ( 40-50 stopni) wodą i zagniatamy do połączenia, po czym dodajemy oliwę i wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, ok 8-10 minut.
Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przykryte folią lub wilgotną ściereczką, ok 40-60 minut.
Po 20 minutach leżakowania z lodówki wyciągamy kurczaka i wraz z brukselką wkładamy go do parowaru.
Gdy brukselka i kurczak będą już gotowe, kurczaka wyciągamy z parowaru na kilka minut aby soki w mięsie się ustały, dzięki temu zachowamy w nim cenne witaminy.
Gdy ciasto podrośnie a kurczak ostygnie, piekarnik nastawiamy na 190 stopni góra dół z termoobiegiem.
Ciasto przebijamy lekko i wałkujemy na kształt kwadratu 30×30, tak aby osiągnęło 8-10 mm grubości po czym smarujemy pastą pomidorową, obsypujemy ziołami i 2/3 ilości sera.
Kroimy je na 12 równych części.
Obsypujemy pokrojoną na pół brukselką, plasterkami kurczaka i kawałkami szynki, resztą sera i wkładamy do gorącego pieca.
Pieczemy 15 minut, podajemy gorące.
Powiązane notki:
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Złote risotto z kurczakiem z papirusa
Klasyczna włoska pizza z mozzarellą, kurczakiem,papryką i słodkim jogurtowym sosem z suszonych pomidorów
Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/25/mini-pizze-pizzerinki-z-parowanym-kurczakiem-i-brukselka