Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Parowanie to świetny sposób gotowania dla osób dbających o linię, ale nie tylko, dziś postaram się Wam udowodnić, że jest to świetny sposób na przygotowanie pysznych dań dla smakoszy, mój antyfan zdrowego żywienia K. zajadał się tak przygotowanymi pizzerinkami z parowanym
kurczakiem w pikantnej otoczce, że ho ho :) także myślę, że Wam też będą smakowały.
Ciasto:330 g
mąki chlebowej220 ml
wody1 łyżka
oliwy1 łyżka
cukru20 g
drożdży1 łyżeczka
soliKurczak:300 g
filetu z kurczaka2 łyżki
oliwy3 łyżki
przyprawy do shoarmy czerwonejdodatkowo:200 g
startego sera żółtego wędzonego light100 g
koncentratu pomidorowego1 łyżka
bazylii i
oregano200 g
brukselki150 g
szynki z
filetu z kurczaka300 ml słoik marynowanej
paprykiPrzygotowanie:
Kurczak: z
oliwy i
przyprawy robimy pastę, nacieramy nią
mięso i odstawiamy do lodówki.Ciasto:Do
mąki z
solą i
cukrem wkruszamy
drożdże, zalewamy ciepła ( 40-50 stopni)
wodą i zagniatamy do połączenia, po czym dodajemy
oliwę i wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, ok 8-10 minut.Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przykryte folią lub wilgotną ściereczką, ok 40-60 minut.Po 20 minutach leżakowania z lodówki wyciągamy
kurczaka i wraz z
brukselką wkładamy go do parowaru.Gdy
brukselka i
kurczak będą już gotowe,
kurczaka wyciągamy z parowaru na kilka minut aby
soki w
mięsie się ustały, dzięki temu zachowamy w nim cenne witaminy.Gdy ciasto podrośnie a
kurczak ostygnie, piekarnik nastawiamy na 190 stopni góra dół z termoobiegiem.Ciasto przebijamy lekko i wałkujemy na kształt kwadratu 30×30, tak aby osiągnęło 8-10 mm grubości po czym smarujemy pastą
pomidorową, obsypujemy
ziołami i 2/3 ilości
sera.Kroimy je na 12 równych części.Obsypujemy pokrojoną na pół
brukselką, plasterkami
kurczaka i kawałkami
szynki, resztą
sera i wkładamy do gorącego pieca.
Pieczemy 15 minut, podajemy gorące.Powiązane notki:Kukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYZłote risotto z
kurczakiem z papirusaKlasyczna włoska pizza z
mozzarellą,
kurczakiem,
papryką i słodkim
jogurtowym sosem z
suszonych pomidorówSłodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarella