Wykonanie
W poprzednie wakacje pracowałam we włoskiej restauracji i już wtedy zakochałam się w daniach tego
kraju. Po zimowej, narciarskiej wyprawie do Włoch jedynie utwierdziłam się w swoim przekonaniu, że ich tradycyjne dania są boskie! Przez 10 dni codziennie próbowałam nowych smaków, począwszy od słynnej włoskiej pizzy,
oliwy z
pieczywem,
serów,
makaronów, kończąc na przepysznej pomidorowej zupie krem. Od tamtej
pory staram się przemycić nieco tych oryginalnych smaków i zapachów do mojej kuchni. Zapewne w moich przepisach będą często pojawiać się motywy włoskie. Mam nadzieję, że Wam też przypadną do gustu ;)Prawdziwa włoska pizza ma bardzo cienkie ciasto, dużo rodzajów włoskich
serów i przepyszny sos. Mnie szczególnie posmakowała pizza z
mozzarellą i
rukolą, której nigdy wcześniej nie
jadłam w Polsce.*ciasto:-ok. 300g
mąki-40g
drożdży-7 łyżek
oliwy-przegotowana
woda-pół łyżeczki
cukru-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-
sól,
bazylia,
oregano,
pieprz*sos:-1łyżka
koncentratu pomidorowego-1/4 szklanki
ketchupu pikantnego-
bazylia,
oregano,
pieprz*dodatki:-garść świeżej
rukoli-garść
startego sera żółtego-1 opakowanie
mozzarelli-dowolna
szynka (najlepiej parmeńska)-1
pomidor-1 mały
ogórekDrożdże pokrusz i rozmieszaj z 3 łyżkami
wody (najlepiej żeby była ciepła),
cukrem i szczyptą
soli. Dodaj 4 łyżki
mąki i dokładnie wymieszaj łyżką. Wyrób z ciasta wałek (jeżeli ciasto będzie przyklejało się do rąk- dodaj jeszcze trochę
mąki). Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (dobrze jest przykryć ciasto czystą ściereczką).Pozostałą
mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli,
pieprzu,
oregano i
bazylii. Zrób na środku wgłębienie i wlej delikatnie
oliwę z oliwek, pół szklanki
wody. Wymieszaj łyżką. Dodaj wałek przygotowanego wcześniej ciasta i zagnieć dokładnie na jednorodną masę (w razie potrzeby dodaj trochę mąki/wody- ciasto powinno być miękkie i elastyczne). Uformuj 2 kule i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (także radze przykryć ciasto ściereczką).Kule połącz i rozwałkuj na posypanym
mąką blacie. Ciasto powinno być cienkie i równe. Brzegi ciasta zawiń (możesz je skleić ciepłą
wodą). Placek nakłuj widelcem.Przygotuj sos: Koncentrat,
ketchup i szczyptę
oregano,
bazylii i
pieprzu połącz i posmaruj sosem ciasto.Na cieście ułóż pokrojoną w paski
szynkę.
Pomidora i
ogórka umyj, osusz i pokrój na bardzo cienkie plasterki.Ułóż je na cieście. Całość posyp
serem żółtym.
Mozzarellę pokrój w kostkę i rozrzuć po cieście.Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 18 minut.Po wyjęciu z piekarnika pizzę posyp świeżą
rukolą i podaj. Mniam! ;)