ßßß Cookit - przepis na Focaccia z pomidorami i szynką

Focaccia z pomidorami i szynką

nazwa

Wykonanie

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które stanowi podstawę pizzy. Zazwyczaj nie zawiera dodatków, jedynie jest skropiona odrobiną oliwy z oliwek. Podobnie jak każde pieczywo, focaccia ma swoje odmiany, typowe dla różnych regionów Włoch. Moja odmiana nie jest typowym pieczywem włoskim, ponieważ dodałam do niej szynkę i odrobinę sera. Wynika to z faktu, iż chciałam z niej uczynić danie główne, a nie jedynie przystawkę. Samo ciasto, zioła i oliwa wpisują się już we włoski klimat. Polecam Wam wypróbowanie - nie pożałujecie!!!
Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- odrobinę cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- ok. 250 ml ciepłej wody.
Dodatkowo - na wierzch:
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 5 plasterków szynki,
- garść startego sera,
- świeże zioła: bazylia, oregano,
- oliwa z oliwek wymieszana z solą i granulowanym czosnkiem (u mnie oliwa połączona z włoską oliwą z dodatkiem papryczki chili oraz dodatek soli i czosnku).
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na chwilę. Dodajemy oliwę, sól, mąkę. Ciasto starannie zagniatamy - do elastyczności, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być okrągła lub prostokątna, ważne, by ciasto było mniej więcej dopasowane do wielkości formy), przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie robimy w cieście małe wgłębienia, do których wkładamy posiekane zioła, a na nie połówki pomidorów koktajlowych. Na cieście rozkładamy także pokrojoną w paseczki szynkę oraz starty ser. Całość skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/focaccia-z-pomidorami-i-szynka.html