Wykonanie
Witam w jesienno-zimowy poranek. Sypie od rana śnieg, wieje i ziębi. Mam dla Was kochani przepis na pełnowartościowy smaczny kolorowy obiad. Przygotowanie około 30 minut a jak z pomocą
bliskich to będzie krótsze...
Składnikiporcja na 3-4 osobyśrednia
cukinia pokrojona w kostkę
marchewka,
pietruszka,
seler starte jak na surówkę (1
marchewka, 1
pietruszka, plaster
selera)piętka pokrojonej na drobno
białej kapusty lub
kapusty pekińskiejszklanka pokrojonego miąższu dyni -
dynia pochodzi z tej samej rodziny co
cukinia a sezon trwa...1 średnia
cebula lub
por1-2 ząbki
czosnkuokoło 200 g
ryżupołówka dużej
piersi z kurczaka lub cała3/4 szklanki
bulionu lub
wody1 łyżeczka świeżych
ziół posiekanych -
tymianek,
bazylia lub płaska łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich suszone
sól,
cukier,
pieprz do smaku1-2 łyżki
oleju do smażenia lu łyżka klarowanego
masłaPrzygotowanieLINK do przepisu na filmie
Ryż gotuję godzinę wcześniej, 2-3 minuty (1 część
ryżu, 2 części
wody). Wyłączam, zawijam garnek w ściereczkę i w koc.Podsmażam pokrojoną
cebulę do zeszklenia. Dodaję pokrojonego
kurczaka i chwilę duszę do ścięcia się
białka, czyli do zbielenia
mięsa. Zaraz dodaję pokrojone, jak na
surówkę warzywa -
kapustę,
marchew,
pietruszkę,
seler. Dodaję 3/4 szklanki
bulionu lub
wody. Duszę około 2-3 minut, żeby warzywa nieco zmiękły, zwłaszcza
kapusta. Dodaję pokrojoną
cukinię,
dynię, posiekane
zioła z
czosnkiem. Duszę całość do miękkości około 5 minut. Przyprawiam i gotowe!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika