ßßß
Cookit - przepis na Spaghetti a’la bolognese – Christophera.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Spaghetti a’la bolognese – Christophera.
Składniki
Mięso mielone wołowe
Cebula
Czosnek
Marchew
Pietruszka
Seler
Pomidor
Sok pomidorowy
Bulion
Tymianek
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Cukier
Masło
Olej
Parmezan
Wykonanie
Składniki sosu na 4 porcje:½ kg.
mięso mielone wołowe
2
cebule
pokrojone w drobną kostkę4 ząbki
czosnku
drobno pokrojone2
marchewki
starte na tarce1
pietruszka
starta na tarce½
selera
startego na tarce1 puszka mała
pomidorów
pellati1 szklanka
sok pomidorowego
½ szklanki
bulionu
½ łyżeczki
tymianku
i
bazylii
1 łyżeczka
oregano
Sól
,
pieprz
,
cukier
do smaku
Masło
i
olej
do smażenia
Parmezan
do posypaniaNa
oleju
przesmażyć
mięso
na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć
czosnek
i
cebulę
, dodać do
mięsa
, podlać
bulionem
i gotować na małym ogniu. Warzywa,
marchew
,
pietruszkę
i
seler
, przesmażyć na
oleju
z dodatkiem
masła
i dodać do
mięsa
. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, w dodać pokrajane
pomidory
pellati i sok z
pomidorów
. Pod koniec gotowania dodać
zioła
i
przyprawy
. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2012/02/spaghetti-ala-bolognese-christophera.html
Przepisy powiązane
Rigati tricolore z sosem bolognase.
Powrót po długiej przerwie
Pomidorowa Magdy Kumorek
Tort naleśnikowy.
Pomidorowo
Składniki powiązane (0)