Wykonanie
Crepe
cake.
Farsz
mięsny.
40 dag
mięso mielone wołowe2
cebule pokrojone w drobną kostkę2 ząbki
czosnku drobno pokrojone1
marchewki starte na tarce1
pietruszka starta na tarce1 puszka
pomidorów pellati pokrojonych½ szklanki
bulionu½ łyżeczki
tymianku i
bazylii1 łyżeczka
oregano1 łyżka sosu
chilliSól,
pieprz,
cukier do smaku
Masło i
olej do smażenia10 dag
ser żółtyFarsz ze
szpinaku.
25 dag
szpinak w liściach2 ząbki obranego i posiekanego
czosnku1 duża pokrojona w drobną kostkę
cebula15 dag.
ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę1
jajko roztrzepane5 dag
masłoOlej do smażenia i
masłosól ,
czarny pieprzNaleśniki.1 szkl.
mąki przesianej2
jajka0,5 szkl.
mleka0,5 szkl.
wody mineralnej½ łyżeczka
soli.Dodatkowo.1
jajko1 łyżka
startego seraWykonanie.Farsz
mięsny-
Na
oleju przesmażyć
mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz
mięsny. Przesmażyć
czosnek i
cebulę, dodać do
mięsa, podlać
bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa,
marchew i
pietruszkę , przesmażyć na
oleju z dodatkiem
masła i dodać do
mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane
pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać
zioła i
przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty
żółty ser.Farsz ze
szpinaku-Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju i 1 łyżkę
masła, wrzucamy
czosnek i
cebulę .Mieszamy i szklimy
cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić
czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy
szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście
szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy
pieprz.
Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz
szpinak jest gotowy. Przekładamy
szpinak na sito i niech obcieknie i przestygnie. Teraz
szpinak do miski i dodajemy roztrzepane
jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę
fetę.Naleśniki-Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt.Wykonanie
tortu.Najlepsza będzie forma do
tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować odrobiną
oleju i położyć naleśnik na który nałożyć połowę farszu
mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze
szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu
mięsnego. Farsz
mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem 1 łyżki
sera.Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje.Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie.