Wykonanie
Składniki:80 dag
makaron trójkolorowy10 dag
parmezan15 dag
ser mozzarellaSos boloński:½ kg
mięsa, mielone wołowe2
cebule pokrojone w drobną kostkę4 ząbki
czosnku drobno pokrojone
2
marchewki starte na tarce1
pietruszka starta na tarce½
selera startego na tarce1 puszka mała
pomidorów pellati1 szklanka
soku pomidorowego½ szklanki
bulionu½ łyżeczki
tymianku i
bazylii1 łyżeczka
oreganoSól,
pieprz,
cukier do smaku.
Masło i
olej do smażenia.Wykonanie:
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną
wodą, osuszyć i posypać startym drobno
parmezanem.Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować
olejem i ułożyć pionowo
makaron posypany
parmezanem.Przygotować
sos boloński i zalać nim
makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki .Zalany
makaron , posypać
startym serem mozzarella.Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia
sera.
Sos boloński:Na
oleju przesmażyć
mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć
czosnek i
cebulę, dodać do
mięsa, podlać
bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa,
marchew,
pietruszkę i
seler, przesmażyć na
oleju z dodatkiem
masła i dodać do
mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone
pomidory pellati i sok z
pomidorów. Pod koniec gotowania dodać
zioła i
przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.Kto nie ma cierpliwości do gotowania tego sosu, może kupić gotowy.
PS. Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis [TUTAJ ] na hiszpańskim blogu kulinarnym .