Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
wino białe wytrawne 1 szklanek
bulion 2 szklanek
filet z piersi kurczaka 500 gramów
cukinia 1 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
pomidory 2 sztukfenkuł 1 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
parmezan tarty 2 łyżek stołowych
bazylia suszona według uznania
tymianek suszony według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Fenkuł drobno pokroić i podsmażyć na
maśle, dodać
ryż i smażyć 5 minut. Podlać połową
wina oraz
bulionu i dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawić
solą i
pieprzem.Umyte i osuszone
mięso pokroić w plastry, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Oczyszczoną
cebulę,
seler i
marchew pokroić w kostkę. Umytą
cukinię pokroić w dużą kostkę. Sparzone i obrane ze skórki
pomidory pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni na rozgrzanym
oleju podsmażyć
mięso z wszystkich stron, dodać warzywa i smażyć 10 minut. Podlać pozostałym
bulionem oraz
winem, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i dusić 5 minut.W żaroodpornej formie ułożyć
ryż wymieszany z warzywami, na wierzchu umieścić plastry
mięsa. Posypać
bazylią i
tymiankiem oraz
parmezanem. Piec 30 minut w 200 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Polecam!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: