Wykonanie
Lubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę
ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego
bulionu i/lub białego
wytrawnego wina,
masła i świeżo starego
parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli
kurczakiem i
marchewką.Składniki:600 g
piersi z kurczaka1
cebula1
marchewka1/2
papryczki chili1 szklanka
ryżu arboriook. 2,5 szklanek
bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej)1 łyżka
masła2 łyżki świeżo startego
parmezanuolej do smażenia
sólpieprzWykonanie:Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy
sola i
pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy
mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego
cebulę pokrojoną w drobne piórka i
marchewkę pokrojoną w półplasterki.
Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy
ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę
oleju, gdyż
ryż powinien być cały obtoczony w tłuszczu. Teraz partiami po jednej łyżce wazowej dodajemy
bulion . Gdy
ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną jego porcję, przyprawiamy.Jeśli uznamy, że
ryż już jest wystarczająco miękki, powinien być al dente i zdecydowanie wilgotny, zdejmujemy go z ognia, dodajemy
masło i
parmezan, szybko mieszamy i od razu podajemy.