Wykonanie
Tym razem zapraszam na kolorowe risotto z młodymi warzywami. Smaczne kolorowe i niekłopotliwe w wykonaniu.1,5 szklanki
ryżu arborio1
cebula pokrojona w kostkę3 szklanki
bulionu + zapas (gorący)
masłoolejparmezan tarty 1/4 szklanki6
marchewek1
cebula młoda ze
szczypiorem1
cukinia1
młody seler (można dodać
kalarepkę)
natka pietruszkiliście
seleragroszek (może być mrożony)
sól i
pieprzCebulę drobno pokroić i poddusić na
maśle, dodać starte
marchewki i
seler oraz pokrojoną w kostkę
cukinię. Dusić do miękkości, pod koniec dodać
groszek,
szczypior i
zieleninę. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Rozgrzać
masło, dodać
ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Dolać szklankę
bulionu, gotować powoli, często mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez
ryż, dolać następną szklankę gorącego
bulionu,
potem dolewać po troszku. Po ok 15 minutach spróbować
ryż.Ilość płynu może być różna, zawsze trzeba
mieć zapas gorącego
bulionu. Kiedy
ryż będzie gotowy, dodać ciepłe warzywa - wymieszać.Dodać starty
parmezan, zamieszać, odstawić na 2 minuty i podawać.